"אז איפה אתם עושים את החג השנה?" יש אנשים שהשאלה הזו גורמת להם לדפיקות לב מואצות ולהזעה מוגברת. עבורם – גם השנה – החגים הופיעו מהר מדי, ובנוסף לזמן שלא עוצר, הגיע תורם לארח את המשפחה המורחבות… ויש כאלו שהשאלה גורמת להם לדגדוגים באצבעות הידיים ששולחים אותם לבדוק האם הסרוויסים החדשים, חדשים מספיק לאירוח. ויש את אלו שהתמזל מזלם והם גם מתארחים השנה, וגם המשפחה המארחת נמצאת מחוץ לטווח הפקקים המסורתי.
חרדים או רגועים, שמחים או נלהבים, אוהבים את ימי החול או מעדיפים את החגים?
עדיין יש לכולנו מכנה משותף אחד – אנחנו הישראלים לא יכולים בלי פינת האוכל שלנו.
תאורה שיוצרת את הדרמה
"כמעט כל משפחה ישראלית רוצה פינת אוכל ויש לנו כבוד גדול אליהן" טוענת איה אמוזג מהסטודיו לעיצוב פנים .aya&shani "כבר בשלב למידת החלל אנחנו מביאות בחשבון את פינת האוכל. התכנון מראש מאפשר לנו ליישם את שקעי התאורה עוד לפני שלב בניית קירות הפנים, ולפעמים יש גם צורך בהכנת תשתית לעמדת השירות. ההחלטה על המבנה ועל הגודל של פינת האוכל נובעת גם מהחלל וגם מהצרכים – יש לקוחות שמעדיפים שליד פינת האוכל תהיה 'שידה תומכת' שבה יאוחסנו הסטים היפים של האירוח, ויש משפחות שמעדיפות שפינת האוכל תהיה ליד חלון גדול או ליד הוויטרינה. יש לקוחות שאוהבים מאוד לארח, אבל לא רוצים שהאורחים יראו את הבלגן שבמטבח. ויש כאלו שמעדיפים להגיש גם את הארוחות היומיומיות בפינת האוכל ולכן חשוב להם שהפינה תהיה קרובה למטבח ככול האפשר."
עיצוב פנים: איה ושני צילום: שירן כרמל
תפאורה שמדגישה את פינת האוכל
גם תמר בלומנפלד-כ"ץ ויהודית מור מסכימות שתכנון המיקום של פינת האוכל צריך לעשות בשלבים הראשונים ושהיא חלק בלתי נפרד מהקונספט העיצובי. מערכת השיקולים שלהן בנוגע למיקום, לצורה ולגודל היא רחבה במיוחד… והנה רק חלק מהמשתנים שנכנסים למשוואה: מספר אנשים הסועדים מדי יום, לאיזה גודל פינת האוכל נפתחת כשהאורחים מגיעים, האם השולחן משמש לצרכים נוספים מלבד אירוח, מה המרחק בין פינת האוכל לבין המטבח, גודל החלל שבו פינת האוכל מיושמת ועוד ועוד.
"גם אם פינת האוכל לא משמשת את בני המשפחה באופן יומיומי, אנחנו מתכננות אותה כך שתהיה חלק מהחלל המרכזי של הבית. וכאשר בני המשפחה יושבים סביבה, אנחנו רוצות שהם ירגישו שפינת האוכל מכבדת גם אותם וגם את המאכלים שמוגשים עליה… גופי התאורה שסמוכים לפינת האוכל, מושפעים ומשפיעים על האווירה שנוצרת בפינת האוכל, הם יוצרים משחק תפאורה שגם מדגיש את פינת האוכל וגם מותאם לאכילה נינוחה סביב השולחן."
עיצוב פנים: תמר בלומנפלד-כ"ץ ויהודית מור צילום: שי גיל
אי אפשר בלעדיה
"לפעמים כדי למקם את פינת האוכל במקום שהכי טוב בשבילה, לא אהסס להוריד את אחד הקירות" אומרת מעצבת הפנים רוית אוסקר. "זו הסיבה שחשוב מאוד לתכנן את המיקום של פינת האוכל בשלבים מוקדמים ביותר."
גם אוסקר מסכימה שעבור הישראלים פינת האוכל היא מאסט "היו לי כמה לקוחות שבתחילת הדרך אמרו שהם רוצים לוותר על פינת אוכל ולהישאר רק עם האי שבמטבח, אבל ברגע האמת הם שינו את דעתם לגם שולחן אוכל וגם אי או דלפק במטבח. על פי רוב פינת האוכל נשמרת לאירוח בשבתות ובחגים ואילו ביום יום, המשפחות נוהגות לאכול במטבח. כשהלקוחות רוצים גם וגם, אני בודקת שיש מספיק מרווח בין המיקום של פינת האוכל לבין האי במטבח, אחרת יכולה להיווצר תחושה של עומס וצפיפות."
עיצוב פנים: רוית אוסקר צילום: מאור מויאל
אז איפה אתם עושים את החגים, בפינת האוכל בבית שלכם או בפינת האוכל של אחרים?